debaronesendedominee site1

De barones en de dominee
2016 - Een verboden liefde in de negentiende eeuw. (Uitgeverij Balans Amsterdam)

* Zwolle, 1859. Als de jonge Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen. Hij bezoekt haar veelvuldig, ook 's avonds laat. Dat leidt tot opspraak in de stad – en zelfs in het hele land, zeker als in de zomer van 1863 het bericht de ronde doet dat de weduwe in Zuid-Frankrijk een tweede kind heeft gekregen, nu van de dominee. De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. Ook in de pers. Theologen, juristen en journalisten slijpen hun pen. De schrijver Multatuli neemt het in een open brief op voor de weduwe. Uiteindelijk komt het tot een reeks dramatische rechtszaken. De barones en de dominee ontvluchten Zwolle en het land.

 Het verhaal speelt zich af in Zwolle en omgeving, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Amerika en laat zien hoe oordeel en vooroordeel, recht en onrecht verschillende levens in de negentiende eeuw een beslissende wending gaven. In 'the making of' een reconstructie via brieven, testamenten, procesdossiers en krantenberichten en ontmoetingen met levende nazaten.

Over De barones en de dominee:

‘Een meeslepend verhaal.’ – Trouw

‘Enorm spannend boek dat schreeuwt om een kostuumdrama.’ – ovt

‘Coster brengt de mentaliteit van een tijdperk in beeld.’ – nrc Handelsblad

Klik hier om het boek te bestellen.

Presentatie route-app bij het boek:

Wandelen in Overijssel in de Apple App Store Wandelen in Overijssel in de Google Play Store

Klik op het vergrootglas bovenaan:
Minimumafstand 2.3 km.
Maximumafstand 3.4 km.
Kies vervolgens: De barones en de dominee

Klik hier voor een uitzending over boek en theater bij RTV Oost in OverUITde Kunst, met Peter Schoof. (Begin item op 37.30).

Klik hier voor een artikel over boek en theater bij RTV Oost.